Русия предупреди в сряда, че бързо ще предприеме ответни мерки, ако САЩ и

...
Русия предупреди в сряда, че бързо ще предприеме ответни мерки, ако САЩ и
Коментари Харесай

Русия предупреди с бързи ответни мерки, ако САЩ и съюзниците отхвърлят исканията ѝ

Русия предупреди в сряда, че бързо ще предприеме " ответни ограничения ", ако Съединени американски щати и техните съдружници отхвърлят настояванията за сигурност и продължат своята " нападателна " политика, засилвайки натиска върху Запада на фона на опасенията, че Москва възнамерява да нахлуе в Украйна, оповестява АП.

Русия неведнъж отхвърля, че има такива планове, само че Съединените щати и техните съдружници от НАТО са обезпокоени, тъй като Русия е събрала към 100 000 бойци покрай границата с Украйна и е почнала поредност от военни игри в района.

В основата на опълчването са въпросите за бъдещето на Украйна: Русия изиска гаранции, че НАТО в никакъв случай няма да одобри страната и другите някогашни руски републики като членове и че алиансът да анулира разполагането на войски в други страни от някогашния руски блок.

Говорейки пред депутатите в сряда, съветският външен министър Сергей Лавров каза, че той и други висши чиновници ще поучават президента Владимир Путин за идващите стъпки, откакто получат писмени отговори от Съединените щати на настояванията.

Тези отговори се чакат тази седмица - макар че САЩ и техните съдружници към този момент дадоха изясненост, че ще отхвърлят главните съветски претенции.

" Ако Западът продължи нападателния си курс, Москва ще предприеме нужните ответни ограничения ", сподели той.

Докато Русия чака отговор, Лавров уточни, че няма да чакат постоянно: " Няма да позволим нашите оферти да бъдат удавени в безкрайни полемики ", сподели той.

Попитан от депутатите дали Русия може да разшири военното съдействие с Куба, Венецуела и Никарагуа като част от ответните си ограничения, Лавров отговори просто, че Москва има тесни връзки с тези страни и се стреми да ги задълбочи.

По-рано този месец заместникът на Лавров изрично отхвърли да изключи разполагането на съветски военни активи в Куба и Венецуела - доста по-близо до Съединени американски щати, в сравнение с Украйна - в случай че условията за сигурност на Москва не бъдат изпълнени.

НАТО съобщи тази седмица, че ускорява възпирането си в района на Балтийско море и Съединени американски щати подредиха 8500 бойци в нараснала подготвеност за евентуално разполагане в Европа. Западните страни също изпратиха самолети с оръжие, с цел да оказват помощ на Украйна да укрепи защитата си.

На фона на ескалиращото напрежение украинските управляващи се пробваха да успокояват. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба сподели в сряда, че макар че концентрацията на съветски войски в непосредственост до Украйна съставлява опасност, " техният брой в този момент е непълен за огромна атака ".

" Все още им липсват някои основни военни детайли и системи, с цел да провеждат огромна, пълномащабна атака ", сподели Кулеба пред кореспонденти.

Както и други, той означи, че предизвикването на паника може да бъде самоцел. Русия се надява да дестабилизира Украйна посредством " разпространяване на суматоха, повишение на натиска върху финансовата система на Украйна и пускане на хакерски атаки. Президентът Путин би се радвал да види триумфа на този проект, тъй че даже да не се постанова да се обръща към военна мощ, с цел да сложи Украйна в уязвима позиция ", сподели той.

Коментарите му са последни от украински публични лица, които се пробват да успокоят своите жители. Говорейки късно във вторник в телевизионна тирада пред нацията, президентът Володимир Зеленски сподели, че Украйна е " задоволително мощна, с цел да държи всичко под надзор и да провали всевъзможни опити за дестабилизация ".

Няколко кръга на дипломация с високи залози не съумяха да доведат до никакви пробиви в опълчването, само че в сряда имаше нов опит.

Президентски съветници от Русия, Украйна, Франция и Германия ще се срещнат в Париж, с цел да обсъдят методите за възкръсване на забуксувалото спокойно съглашение за Източна Украйна.

През 2014 година, след свалянето на другарски надъхан към Кремъл президент в Киев, Москва анексира украинския полуостров Крим и хвърли тежестта си зад сепаратистки протест в източния промишлен център на страната. Сраженията сред украинските сили и подкрепяните от Русия бунтовници убиха над 14 000 души, а напъните за реализиране на съглашение са в застой.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че Москва чака " добър прям " диалог на срещата в Париж.

Русия неведнъж обвиняваше Украйна, че възнамерява да си върне следените от бунтовниците региони - нещо, което Киев отхвърля. В сряда Лавров още веднъж твърди, че Западът предизвиква Украйна да стартира атака, и отхвърли диалозите на Запада за идна съветска инвазия като " нервност ".

В допълнение към военните дейности, САЩ и техните съдружници заплашиха с невиждани наказания, в случай че Москва изпрати войските си в Украйна, само че те дадоха малко детайлности, заявявайки, че е най-добре Путин да гадае.

Във вторник президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели пред кореспонденти, че Путин " продължава да построява сили по границата с Украйна " и атаката " ще бъде най-голямата инвазия след Втората международна война ". Това би трансформирало света. " Той предизвести, че ще има сериозни стопански последствия за Путин, в това число персонални наказания, при положение на инвазия.

Помолен да разяснява изказването на Байдън, Песков уточни, че съветският президент и други висши чиновници нямат активи на Запад, само че удостовери, че сходни наказания на Съединени американски щати биха били " политически разрушителни " за двустранните връзки.

Англия също дава обещание наказания, а външният министър Лиз Трус прикани европейските народи да създадат повече в поддръжка на Украйна. Обединеното кралство изпрати противотанкови оръжия в Украйна, само че изключи изпращането на войски.

" Ще приемем законодателство, с цел да засилим режима на наказания и да подсигуряваме, че сме напълно в положение да ударим както физически лица, по този начин и компании и банки в Русия в случай на навлизане ", сподели тя пред БиБиСи  " Важното е, че всички наши съдружници вършат същото ".

На фона на възходящото напрежение САЩ, Англия, Австралия, Германия и Канада също изтеглиха част от своите дипломати от Киев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР